Upper Cervical Care

Upper Cervical Care

Det finns en disciplin inom kiropraktiken som fokuserar på nacken och dom övre nacklederna. I USA där kiropraktiken kommer ifrån heter den disciplinen Upper-Cervical-Care. I Skandinavien finns det endast ett fåtal som är utbildade inom den disciplinen, jag tillhör en av dom.

Kiropraktorer som är specialistutbildade på nacken, fokuserar på den intima relationen mellan de två översta kotorna i nacken och den viktiga del av nervsystemet som heter hjärnstammen. Förhållandet mellan de två översta nackkotorna och hjärnstammen är absolut avgörande för kroppens förmåga att återställa, självläka och bevara hälsan.

För att förstå konceptet upper-cervical-care måste du först förstå hur kroppen är skapad och hur den är designad för att fungera normalt och hålla sig frisk.

Hjärnstammen kontrollerar och koordinerar praktiskt taget alla funktioner i kroppen och fungerar som en förbindelse/länk mellan hjärnan och kroppen. Den sträcker sig från hjärnan och ner genom öppningen i skallbasen och ner genom dom övre nackkotorna. Hjärnstammen fungerar som en telefonkabel och har miljontals av nervfibrer som förmedlar miljontals nervsignaler per sekund fram och tillbaka mellan hjärnan och alla system, organ, muskler och cellerna i kroppen. Vi måste ha 100% av hjärna-till-kroppen kommunikation för att fungera ordentligt och förbli friska.

Dom två översta kotorna i nacken heter Atlas och Axis och är dom enda två kotorna i hela ryggraden som inte har någon disk/kotskiva mellan varandra

Dom är designade att röra sig i 6 olika riktningar och anses vara fritt rörliga i kontrast till alla andra kotor i ryggraden från 3:e nackkotan och ända ner. Inte bara att dom har en disk/kotskiva mellan varandra, dom är designade att röra sig i fyra rörelseriktningar.
Som ett resultat av sin överlägsna rörlighet är de två översta kotorna mera mottaglig för felställningar/ledlåsningar.

Om någon av de två översta kotorna blir låsta i ett felaktigt läge händer två saker.
– Först och främst så irriteras eller störs hjärnstammen så att kommunikationen mellan hjärna och kropp försämras. Beroende på vart meddelandena har för avsikt att gå, oavsett om det är till din fot, njure, bukspottkörteln, hjärta, lungor, ögon eller öron, kommer det att fungera sämre och generera symptom, sjukdom och ohälsa.
– För det andra, föreställ dig att kotpelaren i nacken är som en kedja förbunden från topp till tå. Om någon av de två översta kotorna blir låsta i ett felaktigt läge, måste resten av kedjan/kroppen kompensera eller anpassa sig, resultatet blir en obalans i kroppen. Till slut kommer dessa kompensatoriska felbelastningar äventyra din hälsa, detta tillstånd kallas subluxation.

Varje yrkesprofession som jobbar med kroppen har kunskapen om att vi har en inneboende och medfödd förmåga att läka oss själva.
Genom att återställa de helande meddelande/funktionen kommer din kropp att fungera som den ska, bli självreglerande och läka sig själv.

Boka tid

Boka din tid online via knappen eller ring 08-590 763 70 / 070-783 18 97
Du kan även boka via sms.